|
Автор | Съобщение |
---|
Sweet Nightmare
Брой мнения : 8510 Зодия : Телец Местожителство : София, България Герой Име: Кейтлин Сиймор Раса: Демон | Заглавие: Джоан Роулинг Пет Фев 18, 2011 9:13 pm#1 | |
| Джоан Роулинг е световноизвестна английска писателка, автор на фентъзи поредицата за Хари Потър. Първата книга за Хари Потър е с автор „Дж.К. Роулинг“ или Джоан Катлин Роулинг . Нейното пълно официално име обаче е само Джоан Роулинг, а Катлин (името на баба й) е било прибавено по настояване на издателите, само с цел да се използва като инициал и да се завоалира факта, че авторът е жена. Книгите и са спечелили много награди и са продадени в над 375 милиона копия по целия свят. През февруари 2004 списание Форбс оцени състоянието ѝ на £576 милиона, а през 2006 я обяви за втората най-богата жена от артистичните среди в света, след шоу-водещата Опра Уинфри.
Родена е на 31 юли 1965 година в Чипинг Содбъри, Великобритания. Има сестра, с две години по-малка от нея - Даяна. Семейството ѝ се премества близо до село Уинтърборн (Winterbourne), когато Роулинг е на 4. Отдавали ѝ се езиците, но не и спорта и математиката. През декември 1990 майка ѝ умира от множествена склероза. Роулинг казва по този повод: „Пишех „Хари Потър“ в момента, в който майка ми почина. Никога не успях да ѝ разкажа за „Хари Потър“. Татко ме извика в 7 часа на следващата сутрин и просто разбрах какво се беше случило още преди да проговори... Почти не минава ден, в който да не мисля за нея. Имах толкова много да ѝ разказвам.“ Омъжва се за д-р Нийл Мъри през 2001 г. Има 3 деца, две от този брак и една дъщеря от предишния.Библиография:Джоан Роулинг е създателка на известната поредица за Хари Потър. Тя включва седем книги: Harry Potter and the Philosopher's Stone (1997) - „Хари Потър и Философският камък“ Harry Potter and the Chamber of Secrets (1998) - „Хари Потър и Стаята на тайните“ Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (1999) - „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“ Harry Potter and the Goblet of Fire (2000) - „Хари Потър и Огненият бокал“ Fantastic Beasts and Where to Find Them (2001) (не е издавана на български език) Quidditch Through the Ages (2001) (не е издавана на български език) Harry Potter and the Order of the Phoenix (2003) - „Хари Потър и Орденът на феникса“ Harry Potter and the Half-Blood Prince (2005) - „Хари Потър и Нечистокръвния принц“ Harry Potter and the Deathly Hallows (2007) - „Хари Потър и Даровете на Смъртта“. The Tales of Beedle the Bard (2008) - „Приказките на барда Бийдъл“ Fantastic Beasts and Where to Find Them и Quidditch Through the Ages са малки книжки, претендиращи да бъдат копия на книги споменавани в поредицата. Въпреки че са публикувани под два различни псевдонима, Роулинг никога не е криела, че тя е авторката. Официален Сайт |
|
| |
al1ce
Брой мнения : 2073 Зодия : Дева Герой Име: Рейвън Хейли Раса: вампир | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Сря Май 04, 2011 5:54 pm#2 | |
| Обожавам цялата поредица Хари Потър .. уникална писателка |
|
| |
perlata
Брой мнения : 40 Зодия : Риби | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Сря Май 04, 2011 8:53 pm#3 | |
| Една от малкото поредици, които не ми се искаше да свършват.
Последната промяна е направена от perlata на Съб Май 28, 2011 6:55 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| |
black_raven
Брой мнения : 136 Зодия : Рак | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Съб Май 28, 2011 4:05 pm#4 | |
| Неповторима. "Хари Потър" е поредицата, която ме накара да чета. |
|
| |
Amber_
Брой мнения : 62 Зодия : Дева | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Вто Юни 14, 2011 8:23 pm#5 | |
| Авторката, с която започнах да чета. Хари Потър е поредицата, която съм чела най-много пъти. |
|
| |
poli
Брой мнения : 175 Зодия : Везни | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Чет Юли 14, 2011 8:27 pm#6 | |
| Благодарение на нея започнах да чета книги отново. Уникална писателка. |
|
| |
b.u.n.y
Брой мнения : 52 Зодия : Водолей | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Съб Юли 23, 2011 5:01 pm#7 | |
| Страхотна писателка,за мен е една от най - добрите |
|
| |
Ellendary
Брой мнения : 721 Зодия : Лъв | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Нед Сеп 25, 2011 12:01 pm#8 | |
| Невероятна жена! Невероятна писателка! А колко ли са я връщали от издателствата. И колко ли издателства до ден днешен не могат да си простят, че са я върнали. |
|
| |
kristina___
Брой мнения : 15 Зодия : Водолей | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Нед Сеп 25, 2011 8:40 pm#9 | |
| Страхотна писателка, а книгите от поредицата "Хари Потър" са просто уникални. С удоволствие препрочитам книгите, както гледам и филмите. Много ми харесва цялата поредица една от любимите ми. |
|
| |
Rain
Брой мнения : 885 Зодия : Близнаци | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Чет Ное 24, 2011 5:12 pm#10 | |
| Невероятна авторка! "Хари Потър" събуди любовта ми към четенето, научи ме на десетки неща, даде ми не малко уроци и всичко, благодарение на Роулинг, която се е доказала като стабилен и отдаден на работата си автор. Прекрасна е и много искам да прочета нещо ново от нея. |
|
| |
sisi_2007
Брой мнения : 68 Зодия : Рак Местожителство : пловдив | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Вто Фев 07, 2012 3:19 pm#11 | |
| Още не съм чела Хари Потър.Не че нямам желание просто нямам време толкова книги на веднъж да чета. |
|
| |
immortal_kiss1991
Брой мнения : 397 Зодия : Лъв Местожителство : Копривщица | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Пон Мар 05, 2012 9:20 am#12 | |
| Една от най-добрите писателки. Страхотна е. |
|
| |
Winter Love
Брой мнения : 1562 Зодия : Телец Местожителство : Отвъд изгрева и залеза-на едно специално място-отвъд деня и нощта Герой Име: Алвена Сулвен Раса: магьосница | |
| |
Rain
Брой мнения : 885 Зодия : Близнаци | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Пон Мар 05, 2012 11:37 am#14 | |
| Пораснах с книгите и филмите за Хари. Прекалено много обичам поредицата. Научила ме е на невероятни неща и ме е вдъхновила по толкова много. Роулинг е талант по природа, а книгите и пресъздават светове, за които милиони мечтаят. Ужасно съм щастлива и доволна след като вчера прочетох, че е обявила, че ще издава нова книга за възрастни. |
|
| |
????
| Заглавие: Re: Джоан Роулинг Пет Апр 27, 2012 8:00 pm#15 | |
| Това вече е автор с много яки книги. Обожавам книгите за "Хари Потър", но филмите не са кой знае какво. Вече последните два/три филма са добре. |
|
| |
absinthe
Брой мнения : 36 Зодия : Козирог | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Сря Сеп 05, 2012 3:39 am#16 | |
| Висшата лига бих казала.Неповторима. |
|
| |
Book Lover
Брой мнения : 53 Зодия : Водолей | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Съб Окт 06, 2012 10:13 am#17 | |
| С нетърпение очаквам първата й книгата за възрастни - "Вакантен пост" да излезе на българския книжен пазар идната година. Вече се работи върху превода й, издава Колибри! |
|
| |
SunshineRainbow
Брой мнения : 685 Зодия : Водолей | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Чет Окт 18, 2012 12:00 am#18 | |
| Още една авторка без еквивалент! Разкошна, интелигентна и ерудирана писателка, която правилно успя да си изиграе картите и от 1 книга да стане милионерка. Другите 6 са с бонус любовта на всеки тийнейджър, прочел някога "Хари Потър". И сега сериозно, наистина е уникална. |
|
| |
zizimosi
Брой мнения : 20 Зодия : Везни | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Нед Апр 14, 2013 3:42 pm#19 | |
| Да си призная, не бях чела до скоро книгите и. Разбира се, гледах Хари Потър и много ми хареса, но не смятах, че книгите ще задържат вниманието ми, все пак съм доста далеч от тинейджърските години Скоро обаче, при едно безкрайно пътуване подхванах поредицата и останах много приятно изненадана, колко хубаво е написана, как увлекателно тече историята и сякаш филма пак оживя пред очите ми, но този път режисьор бях аз! |
|
| |
Casi
Брой мнения : 51 Зодия : Овен | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Чет Апр 18, 2013 8:31 am#20 | |
| Страхотна авторка. Обожавам книгите за Хари Потър и постоянно си ги препрочитам оттук-оттам. |
|
| |
desi_98
Брой мнения : 29 Зодия : Овен | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Вто Юни 25, 2013 12:08 pm#21 | |
| Роулинг е просто невероятна авторка.Стилът й много ми харесва и естествено поредицата за Хари Потър ми е и ще ми остане любимата поредица |
|
| |
Christina.
Брой мнения : 559 Зодия : Риби Местожителство : Пловдив | Заглавие: Re: Джоан Роулинг Пон Юли 29, 2013 8:53 am#22 | |
| Няма равна, тя ме зариби по четенето |
|
| |
| Заглавие: Re: Джоан Роулинг #23 | |
| |
|
| |
|
|
Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
|